Írán zadržel dvojici Evropanů, viní je z podvratné činnosti

Íránské ministerstvo tajných služeb ve středu oznámilo, že zadrželo dva občany evropských zemí za jejich „úlohu při organizování nepokojů“ v Íránské islámské republice. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na polooficiální íránskou zpravodajskou agenturu ISNA.

Ministerstvo v prohlášení uvedlo, že zatčené osoby, jejichž národnost nebyla konkretizována, plánovaly změnit běžné požadavky různých sociálních a profesních skupin na „chaos, nepokoje a nestabilitu“, píše agentura AP.

Podle prohlášení si dvojici údajně najala zpravodajská služba nespecifikované evropské země, přičemž měli působit jako zahraniční agenti. Íránské ministerstvo uvádí, že je sledovalo „od momentu příchodu“ do země a monitorovalo také jejich vazby na „nelegální sdružení učitelů“. AP v tomto kontextu připomíná, že v Íránu se pravidelně konají protesty učitelů v souvislosti se mzdami.

K zatčení dvou osob pocházejících z evropských států došlo v době, kdy je v souvislosti s obnovením íránské jaderné dohody na návštěvě Íránu Enrique Mora, vyjednavač EU na jednáních světových mocností.

Výzva mocnostem

Taken this focused picture of the main entrance of a jail with people waking aware from it. Tried to capture the convict escorted by three security personal.

Diplomaté z Británie, Číny, Francie, Německa a Ruska zahájili rozhovory s Teheránem o obnovení jaderné dohody koncem loňského listopadu. Spojené státy, které od předmětné dohody odstoupily v roce 2018 za vlády tehdejšího prezidenta USA Donalda Trumpa, se jednání účastní nepřímo.

V březnu byla jednání ve Vídni přerušena poté, co Rusko požádalo USA o garance, že sankce uvalené na Moskvu pro invazi na Ukrajinu nebudou mít vliv na obchodování Ruska s Íránem.

Latest articles

Similar articles

Subscribe to our newsletter

Instagram