Před 70-ti lety vyhrála historicky první soutěž krásy. Pověstný šarm ji neopustil do dnešního dne

Soutěží krásy je dnes už tolik, že je obtížné mít o nich přehled. Kdysi to však bylo úplně jinak – a jméno první výherkyně, která získala první titul Miss Universe, je ikonické do dnešního dne.

Krásná Finka vyhrála soutěž krásy před 70 lety
Krásná Armi měla v době výhry jen 17 let
To, že získá titul, Armi rozhodně nečekala
Svým půvabem a šarmem získala jako první titul Miss Universe

Psal se rok 1952, kdy byla v té době teprve studentka střední školy, Armi Kuusela, pozvána jednou z matek na soutěž krásy. Právě ta v ní viděla skvělou prezentaci šarmu a ideál krásy, kterým by mohla reprezentovat Finsko. Mladá Armi neměla ambici prorazit v tomto světě, ale na druhé straně její publikum bylo blízké. Už od dětství se totiž profesionálně věnovala gymnastice.

Ani ne měsíc poté, co vyhrála finskou soutěž krásy, poputovala jen sedmnáctiletá Armi spolu se svou starší sestrou, která jí dělala zástupkyni, protože nebyla mladá kráska zletilá, do Spojených států.

Tam ji už čekalo 30 zástupkyň z jiných zemí světa, které se snažily obhájit to, že právě ony by měly mít na hlavě korunku krásy.

V té době se mimochodem korunovalo vzácnou, cennou korunkou, která pocházela z období Římanů. Bylo to poprvé a naposledy – a později se nahradila speciálně vyrobenou korunkou od současných umělců.

Moment, který jí změnil život
To, že vyhraje soutěž, Armi opravdu nečekala. „Pamatuji si na ten pocit jasně i po 60 letech. Bylo to velkolepé, intenzivní, ale bylo tam cítit stres,“ připomněla si tento moment ještě před 10 lety první držitelka korunky krásy. Dnes je mu 87 let ai když je z ní již prababička, stále je vitální a aktivní v životě. Kromě toho, že se věnuje charitám, se soustředí na svou rodinu.

„Po vyhlášení mého jména, jsem byla skutečně v šoku. Když jsem kráčela po korunku, říkala jsem si – tohle mi změní život. A byla jsem opravdu ráda za Finsko,“ prozradila dále v rozhovoru na Miss Universe stále elegantní dáma.

Luxury young woman on a street in Paris. Nightlife. Grain added

Zároveň však přiznala, že v té době nebyly podmínky takové, jako dnes. Ženy nemusely mít oblečené dvoudílné bikini – na přehlídce předvedly všechny stejný model celých plavek. I když se nazývá starou školou, myslí si, že by se s dnešními pravidly zřejmě do soutěže krásy už nepřihlásila. Tehdy se totiž ohled bral na i na celkové vystupování.

Svůj půvab si drží do dnešního dne – i fanoušky, kteří její jméno znají. I když se její život soustředil pak zejména ve Spojených státech, kde žila, na svou rodnou zemi nikdy nezapomněla a své malé, rodné město dokonce navštěvuje. Jako máma pěti dětí a babička, která se těší ze svých vnoučat, si však čas od času dá pauzu od tohoto života a ukáže se na veřejnosti, kde stále způsobí šílenství. Naposledy, když zapózovala se svými starými klenotami. Sluší jí to, co řeknete?

Exit mobile version