Chcete-li se vyhnout zbytečným výkyvům hladiny glukózy v krvi, jde o víc než jen o to, co konzumujete. Ve skutečnosti potřebujete jíst všechna jídla v určitém pořadí. Jen tak můžete podle odborníka snížit glukózový skok v jídle o 75 %.
Věda ukazuje, že můžete snížit glukózový skok
Jak informuje pro portál mindbodygreen.com koncepční biochemička Jessie Inchauspe, která je zároveň i autorkou knihy o rovnováze hladiny cukru v krvi, jednotlivá jídla je třeba si dopřát v konkrétním pořadí: „Věda ukazuje, že pokud budete jíst složky jídla v konkrétním pořadí, můžete snížit glukózový skok v jídle o 75%. Takže jíte přesně to samé jídlo, ale na vašem těle to má mnohem méně následků,“ prozrazuje.
Ideální pořadí jídla podle odbornice je následující:
Na prvním místě zelenina
Na druhém místě bílkoviny a tuky
Na třetím místě škroby a cukry
Moho by vás zajímat: Stravování, které přestaví vaši mysl: Postavu, ke které se dopracujete, si budete užívat dlouhodobě
Jak to ale vypadá v praxi?
Řekněme, že sedíte doma před uvařeným obědem, který se skládá ze zdravé porce lososa, špenátu, hnědé rýže s kouskem koláče jako dezertem. Podle odbornice musíte nejprve sníst špenát, pak lososa, rýži a zakončit to dezertem. Pokud jste například v restauraci, odbornice doporučuje, abyste nejedli chléb před jídlem: „Lidé, kteří jedí chléb nalačno, vytvářejí velký glukózový skok. Takže v době, kdy dojedli své hlavní jídlo, udeřili uprostřed masivní glukózové katastrofy a cítí se opravdu hladoví a mají chutě,“ vysvětluje. Avšak jak dodává, neznamená to, že musíte bezpodmínečně vynechat košík s chlebem. Pokud počkáte, můžete si ho dopřát k porci bílkovin, tuků a zeleniny. V takovém případě budete mít stabilnější glukózovou odezvu.
Do domácího jídla přidejte hrášek
Chcete-li dostat ze svého doma připraveného jídla ještě více energie na vyrovnávání krevního cukru, zkuste do něj přidat kvalitní zelený hrášek s dobrým zdrojem vlákniny: „Konzumace zeleniny jako první vám může pomoci udržet hladinu cukru v krvi stabilní, ale přidání kvalitního zeleného hrášku vám může poskytnout další výhody stabilizace glukózy ve vašem těle,“ dodává odbornice.
Strategické stravování je důležité, ale také pořadí je na místě
Přestože strategické stravování pro dosažení rovnováhy krevního cukru zahrnuje potraviny, které vyrovnávají hladinu cukru v krvi, důležité je i pořadí jednotlivých jídel: „Konzumace jídla v určitém pořadí je užitečným a zároveň nenáročným způsobem, jak se vyhnout prudkému nárůstu hladiny cukru v krvi, protože jej můžete aplikovat na jakékoli jídlo,“ dodává na závěr odbornice.
Dobrá rada na závěr!
Nezapomeňte, že slazené nápoje jako je slazený čaj, mohou také ovlivnit hladinu cukru v krvi. Takže, chcete-li přidat sladký nápoj do svého denního stravovacího plánu, udělejte z něj pochoutku na závěr dne. Nepijte ho například ráno nalačno.